Varjú program fejleményei...

2009.04.22. 18:24

     Nos, mint már korábban írtam, részt veszek egy helyi jelentőségű természetvédelemmel kapcsolatos programban, melynek célja a debreceni varjúállomány felmérése és megfelelő kezelése.

     A feladat a fészkek felkutatása, majd ellenőrzése volt. Most sikerült teljes képet kapni a körzetemről, és úgy gondolom sikeres volt a ténykedésem, illetve ténykedésünk, mert nem egyedül dolgoztam, hanem ketten voltunk.

   A "kutatás" kiterjedt a szarkafészkekre is, melyekből rengeteget találtunk a területen, varjúfészekből igaz kevesebb van. Gyakorlatilag csak 1, amiben ott ül a tojó, de alapból is csak 3-4 fészek van. Szarkánál más a helyzet, ott 18 fészekből kb 5-ben nem költ a tojó.

   Az első része a munkának, hogy megkeressük a fészkeket, ez már megtörtént korábban, ma azért mentünk, hogy megnézzük melyik fészekben megy a költés. Amint az előbb írtam, a területemen 1 varjúcsalád fészkel, ami alapja lehet egy erősebb állomány kialakulásának, bár nagyon nem engedjük majd, hogy elszaporodjon, az énekesmadarakra való tekintettel.

   Ezeken az eredményeken kívül felfigyeltem egy különös dologra, mégpedig, hogy 2 fácánkakas van nemmessze tőlünk, ami azt jelenti, hogy a város területén vannak fácánok, de ez azért is érdekes, mert nem túl nagy a terület, sőt nem sokkal messzebb több fácán is van, bár ott nagyobb a szabad terület.

   Úgy gondolom, hogy ezzel a témával is fogok még foglalkozni, de ez igencsak a jövő "zenéje". Mindenesetre felkeltette az érdeklődésemet.

     Pár nap múlva darus kocsival indul a tanszék vezetője körbejárni azokat a fészkeket, ahol költenek a dolmányosok, hogy megnézze melyik fészekben mennyi tojás található, aztán az egész városban mért adatok alapján kiderül, hogy mely területeken szükséges az állomány gyérítése.

T-Duck

A bejegyzés trackback címe:

https://t-duck.blog.hu/api/trackback/id/tr121080484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása