Házi vagy bolti...?

2009.04.23. 20:37

     Most láttam egy műsort a tvben, ami arról szól, hogy egy faszi leköltözött Angliában vidékre a városból, már kb. 4 éve él a saját gazdaságában, és kemény harcot vív a szupermarketekben kapható dobozos készételek, és a gyorséttermi kaják ellen.

     Arról szólt, hogy 5 emberkét levitt a farmjára és bemutatta nekik, hogy honnan jön eredetileg az a hús meg az a zöldség, amit összekeverve megvesznek egy műanyagdobozban, majd otthon betesznek a mikróba és 5 perc múlva megeszik. (Igen, manapság már nagyon sokan vannak, akik életükben nem látták testközelből -de még messziről sem- azt az állatot amit megesznek, pl a csirkét, marhát, disznót).

   Összehasonlította a házi készítésű és a bolti cumót, megkóstoltatta velük mindkettőt, persze nem tudták, hogy mikor melyiket ették, és mindenki a házit érezte finomabbnmak -nem véletlenül. Az árukról is szólnék valamit, nos szerintem sokan gondolnák, hogy a bolti valami (mert ételnek nem nevezném) olcsóbb, viszont van nekik egy szomorú hírem. A saját kezűleg készített finomságok olcsóbbak, és ugye finomabbak is.

   Persze az "elfoglalt" embereknek nincs idejük főzőcskézni, bár arra nincs az embernek ideje, amire nem szakít. Ebből következik a kérdés, hogy mire nem szakít időt az ember? Ami nem fontos számára. Tehát, aki nem foglalkozik azzal, hogy egészségesen éljen, vagy legalább házi kosztot egyen -ami nemcsak frissebb, mint az a fagyasztott "izé", de sokkal jobb is- az a saját életéből veszi el a napokat.

   A boltban vásárolt dobozos szarokat pedig laborba küldte, és kiderült, hogy az egyiknél (valami csirkés cucc) a színezőanyagot porráőrölt Bíbortetű képezte...hmm, finom lehetett. De a további szintetikus anyagokat nem is említem, aminek annyi köze van a természethez, mint egy kiló műanyagnak...

   Megmutatta a házigazda ezek mellett, hogy hogyan dolgozzák fel a vágóhídon az állatokat, hogy megismertesse a vendégeivel az egyik legfontosabb lépést az élő állatból tányérra kerülő finom falat elkészítésében -ugyanis élő állatot nem sokan fogyasztanak az asztalnál, bár nem mondom, hogy nem fordul elő egyes kultúrákban.

   Nagyon fontosnak érzem, hogy tudja az ember, hogy mi kerül az asztalára, mert nem mindegy mit eszünk meg. Egyesek szerint "az vagy, amit megeszel!", ez alapján nem tűnik szerencsésnek génmanipulált szarokat enni, mindenféle műanyaggal, tetvekkel és hasonlókkal összekeverve.

   A műsor közben, mikor egy idősebb néni azt mondta, hogy azért veszi meg a gyorsfagyasztott és félig kész krumplipürét, mert fokhagyma és oliva olaj van benne, és könnyebb betenni a mikróba mint elkészíteni, ezenfelül még ezt viccesnek is tartotta...akkor elgondolkoztam. Az jutott eszembe, hogy akiknek otthon a frigóban, csak ezek a fagyasztott dolgok vannak, azoknál hogy néz ki egy ünnepi ebéd, vagy egy vacsora?! Egy karácsonyi, vagy húsvéti menü?!... 

   Elképzeltem, hogy ül a nagy család az asztalnál, apa, anya, gyerekek és nagyszülők, aztán hozzák be a mikróban melegített kaját és jóízűen megeszik. Mondjuk jó dolog lenne, mert legalább nem kellene napokkal előtte elkezdeni a hozzávalók beszerzését, esetleg hús pácolását, vagy sütemények elkészítését. Nem kellene ott állni a konyhában és sütni/főzni. De az is biztos, hogy a hangulatot elrontja, és az íze sem olyan mint egy jól elkészített ebéd, amihez csak egy kis odafigyelés szükséges.

     Az egyszerű ételek is lehetnek nagyon ízletesek. Nem kell egyből bonyolult recepteket próbálgatni. Sajnos egyre kevesebben tudnak már főzni ezek miatt a hülyeségek miatt, ami nagyon jó üzlet, csak közben az ember a fajtársait mérgezi...

T-Duck

    

A bejegyzés trackback címe:

https://t-duck.blog.hu/api/trackback/id/tr991082724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása