Lónya...

2009.05.12. 19:56

     Huhúú...Lónyára mentünk ma, elég pengére sikerült ez is! Fasza csapat, fasza minden, csak furcsa irányba mentünk és még enni sem kaptunk, de legalább láttunk élő vadat is (persze, magunkon kívül...). Elindultunk a szokásos délelőtti időpontban, azaz 8 órakor. Azonban álljunk most meg egy kicsit, mivel volt 1-2 esemény a motor beindítása előtt...

     Kezdődött minden azzal, hogy kitaláltuk, hogy ne a levelezősök üljenek hátra, hanem mi, aztán felpakoltuk a táskákat, úgymond lefoglaltuk a helyünket. Persze a levelezősök ezt nem így gondolták, és mivel nem voltunk ott, ezért szépen arrébb dobálták a tatyókat. Na, gondoltuk sebaj, azért iszunk egy sört erre a nagy "izgalomra". Le is gurult egy, aztán jött a tanár, és indulás...

   Pallagon át vezetett az út, majd kanyar Nyíregyháza felé, onnan valamiért nem Vásárosnamény felé mentünk, hanem inkább Kisvárda, majd Záhony irányába, szal kerültünk egy nagyot. Sebaj, maradt idő oltani a szomjat. Nem sokkal később, mikor én pont a mentás-kamillás-citromos teámat szopogattam (mert kicsit még fájt a torkom), hátulról üvegcsörgést hallottunk, és a versenyszellem fellángolt mindenkiben...ha ők isznak, nehogy lemaradjunk, hát miféle vadgazdák vagyunk mi?! Aztán jóféle házi almapálinkát kaptunk a kolegától, ami tegnapi főzés volt. Igen ütősre sikerült 2 felest vert belőle a fél banda, majd nemsokára megszólalt az egyis srác, hogy meg kellene állni pisilni, erre a tanár csak annyit kérdezett, hogy "A pálinkásüveg nem ürült még ki?", szóval vágta, hogy mit művelünk, de nem szólt érte. Később egy kis mézes ouzo-val hoztuk magunkat helyre.

   Közeledtünk a helyszínre így gyorsan "kellett" még egy kör hp-t inni, majd le a buszról, pár szót hallgattunk a területről majd irány a 'vaddisznóskert'. Kb 1000 hektáron volt a kert, körbe 2m magas kerítés és  villanypásztor, amiben kb 4-5 ezer volt cirkulált. Felül zöld szalag, mert a vadak azt a színt elég jól érzékelik, bár mondták, hogy átugrálnak majd ezen a dámszarvasok, de ebből az 'idegenvezetőnk' -aki mellesleg a terület úgymond 'tulajdonosa/vadgazdája'- semmit nem tapasztalt.

   Nagyon szép babérerdőbe mentünk, középen egy széles út vezetett és keresztben is széles nyiladékok osztották mozaikokra az erdőt. Gyönyörű volt minden, csak az időjárás nem, mert kicsit esős, szeles idő volt, aztán kissé alulöltöztünk páran a tegnapi nagy melegre számítva. Az aljnövényzet sűrű volt, mégis csodálatos volt, mikor egy-egy kis résen be lehetett látni az erdő mélyére. A kerten belül kb 150cm magasságig le volt rágva minden a dámvadak által, így messzire el lehetett látni a fák törzsei között, ami szintén nagyon izgalmas volt.

   Az állomány létszáma, kb 4db gímbika és 3db tehén, kb 200db dámszarvas és rengeteg vaddisznó. Ezekből egy dámbikát láttunk, aminek még barkás volt az alig 25-30 cm-es aggancsa, és kb 3 csoport disznót. Az elsőnél személy szerint 5 kocát és csak 4-5 malacot láttam, de valószínűleg több lehetett, majd másodjára 2 kocát és kb 8-10 csíkos kismalacot, majd utolsó találkozásnál 3 disznót láttam.

   Közben azért a 'szóró'khoz is elmentünk, és a technikai háttereket mesélte a fiatalember nekünk kitérve a takarmányra, és a vízre, valamint a szénára, ami, mint kiderült csak lucernából jó, mert a dámok nem eszik az egyéb fűkeveréket, és a sónak az összetevőiről is esett pár szó. Aztán elindultunk visszafelé, és egy kis patak mellett jutottunk el egy másik kapuig, majd onnan már csak pár lépésre volt a busz.

     Hazafelé úton Vásárosnamény irányába fordultunk, aztán szépen zötyögtünk Nyíregyházáig, -közben lecsúszott az utolsó korty is az almából- ott átmentünk a városon, majd jött Újfehértó, ami után a vámosok leintették a buszt. Kérdezték, hogy honnan jövünk, mondta a sofőr, hogy Lónyáról, (ahol határátkelő van), erre kérdezi a vámos, hogy "cigit hoztak?", erre a válasz "nem, mert ez tanulmányi út volt"  aztán még kínlódtak valamit s buszvezetővel és indulhattunk tovább.

   Kis kitérőt kellett még tenni Téglásnál, mert elterelték a forgalmat a zsernyákok, de utána szépen, újra Pallagot keresztezve visszatértünk az egyetemre. Nekem még volt egy program mára, ugyanis mentem tüdőszűrésre diákmeló miatt, és onnan haza, aztán itt ért véget a napom...

T-Duck

  

A bejegyzés trackback címe:

https://t-duck.blog.hu/api/trackback/id/tr661117842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása