Ez egy kedves kis téma, szerintem helyén való lenne, ha többet foglalkozna mindenki a környezetével, az őt körülvevő növény- és állatvilággal. Mióta elkezdtem az egyetemet egyre jobban felkelti az érdeklődésem a madárvilág, úgyhogy át is adom a ma megszerzett tudásaimat bizonyos témakörökben, ezek pedig az odú- és a madarak itatójának elkészítése...

     A jó odú:

   A különböző fajok számára más és más méretű odúkat kell készítenünk. Az egyik legfontosabb, amit ismernünk kell, a röpnyílás mérete. A kertekben a leggyakrabban megtelepedő odúlakó madár a széncinege és a mezei veréb, számukra az ún. „B” odú a legalkalmasabb. Ennek az odúnak a röpnyílása 32 mm. A 45 mm-es röpnyílás a seregélynek megfelelő, míg a nagyobb röpnyílású odúkat a búbos banka, a füleskuvik is elfoglalhatja. A házi rozsdafarkú és a szürke légykapó az ún. „C” odút kedveli, ahol az előlap felső fele hiányzik. Természetesen a nagyobb testméretű fajoknak nagyobb odúkat kell készíteni. A rajzok alapján az odúk házilag is elkészíthetők.

 

     Az odúkihelyezés szabályai:

   Az odúkat ne szögeljük a fákra, hanem ágakra illesszük őket. Gyakori kérdés, hogy mennyi odút célszerű kihelyezni a kertben. Ez elsősorban a kert nagyságától és növényesítésétől függ, általánosságban azonban elmondható, hogy 25 m²-enként 1 odú legyen kihelyezve.

 

 

Odúkarbantartás:

   A madarak gyakran mohával, állati szőrökkel bélelik fészküket. Munkájukat segíthetjük, ha száraz mohát, gyapjút kötözünk a fák ágaira. Az odúba nem szabad fészekanyagot tenni, a fészket minden esetben a madarak építik meg! Ősszel ki kell dobni a fészket az odúból.

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     Madarak itatása:

   A kert nagy madárgyülekező helye, vonzereje lehet a jól elkészített itató. Az itatónak főleg a meleg, száraz nyári hónapokban van nagy jelentősége, de a madarak egész évben Szívesen használják. Különösen szeretnek benne fürödni a rigók, a vörösbegyek, a kék cinegék.

     Helyválasztás:

   Fontos, hogy ne legyen tűző napon a víz, mert akkor hamar felmelegszik. A másik lényeges szempont, hogy védett, de mégis jól megfigyelhető helyen legyen. Fontos, hogy a fürdő madarak is belássák a területet, de egy biztonságos bokor is legyen a közelben, mert ázott tollal nem repülnek olyan jól. E bokor hiányában a macskák szomorú pusztítást végezhetnek.

     Fürdőzőhely kialakítása:

   A fürdővizet tehetjük kis tálkába, cserépalátétbe, de kerti tavacskát is készíthetünk. Ügyeljünk arra is, hogy ne legyen mély a víz, mert azt nem szeretik. Az a legjobb, ha a hasuk aljáig ér, vagy lassan mélyül. A közepére, ahol a madárnak túl mély lenne, tegyünk egy lapos követ, ahol megállhatnak, leszállhatnak. Ha nincs állandó átfolyása a medencének, akkor nem szabad megfeledkezni a vízcseréről. A célnak tökéletesen megfelel egy csöpögő kerti csap is, ahol már meg is van oldva a vízcsere.

  Ezt egy plakáton láttam, remélem ösztönöz majd pár embert...

 

T-Duck

 

A bejegyzés trackback címe:

https://t-duck.blog.hu/api/trackback/id/tr471170163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása