Kacagó gerle

2009.06.07. 22:41

     Ez most egy nagyon helyes madárról fog szólni, amellyel ma találkoztam és egyből a szívembe lopta magát...

 

     A kacagó gerle nagyon kedves állat, emellett nem nagyigényű, egyszerű a gondozása, és jól tartható lakásban is.

    Ehhez kell egy kalitka. Ez legyen a lehető legnagyobb, amit el tudtok helyezni. Ha lehetőség van a madarat nappalra pár órára kiengedni, akkor egy kisebb is megteszi. Fontos, hogy négyszög alapterületű legyen, a madarak nem érzik jól magukat a kör alapterületű kalitkákban. A kalitka minimum legyen kétszer olyan magas, mint a madár testhossza, szélessége pedig a madár szárnyfesztávolságánál kicsit nagyobb.

    Praktikus, ha kihúzható fiók van a kalitkán alul, így sokkal könnyebb takarítani. A kalitka aljára homokot kell szórni. Legjobb a fertőtlenített kvarchomok, ami szagtalanít, és a leeső magokra rátapadva segíti a madarak emésztését is.

    A boltban általában két ülőrúddal árulják a kalitkákat. Ezeket nem kell elmozdítani, csak akkor, ha műanyagból vannak. Ilyenkor inkább cseréljétek ki őket fából készültekre.
A kalitka helye legyen fix a lakásban. A madarak nem szeretnek költözködni. Ha csak egy madár van, akkor a lakás valamely forgalmasabb pontját válasszátok neki lakhelyül, mert különben unatkozni fog és magányos lesz.

    A kalitkába kell még automata itató és etető, amit kívülről lehet a rácsok közé illeszteni. Úgy kell természetesen elhelyezni őket, hogy a madár az ülőrúdról kényelmesen elérje. Kell hinta, pár játék (tükör, csengő, labda), és madárfürdő, ami legyen egy nagyobb tál. Ezt esetleg a kalitka mellé is lehet rakni, ha rendszeresen szabadon van a madár. Fontos, hogy ez a víz is mindig tiszta legyen, mert a madár nem csak fürdik, de iszik is belőle.
A kacagó gerléket magkeverékkel kell etetni. Ezt készen meg lehet venni minden állatkereskedésben, de otthon is keverhet bárki a madarának.

    A teljes adagnak 30%-a legyen nyári repce, 30% fénymag, 10% hántolt zab vagy vörös köles, 10% fehér köles, 10% kendermag vagy apró szemű napraforgómag, 10% lenmag.
Ezeket a magokat is állatkereskedésekben vagy bioboltokban vehetitek meg.
Adhatunk ezen kívül nekik uborkát, sárgarépát (reszelve), almát. Fontos még, hogy a madár mindig elegendő mészhez jusson. Ezt biztosíthatjátok nekik szépia csonttal vagy porrá tört tojáshéjjal.

 

És még néhány információ:

   Igen gyakran találkozunk fogságban tartott példányaival. Színe izabellasárga, háta sötétebb, feje, torka és hasa világosabb; evezői feketések, nyakörve fekete, szeme világosvörös, csőre fekete, lába karminpiros. Hossza 31, szélessége 17, szárnyhossza 51, farkhossza 13 cm.

    A kacagó gerle hazája Északkelet-Afrika és India, de előfordul a Balkán-félszigeten is. Brehm a steppeerdőségekben gyakran, olykor megszámlálhatatlan mennyiségben megfigyelte. Tapasztalatai szerint főleg kiaszott, sivatagszerű steppevidék az igazi hazája. Már Közép-Nubiától délre gyakori, Afrika belsejében pedig a legközönségesebb galamb. A Szamharán vagy Afrika belsejének más steppéjén átlovagolva, szinte minden bokorból halljuk ezeknek a galamboknak kacagását és turbékolását. Az év bizonyos szakaiban, az aszály kezdete felé, némely erdőségben valóban óriási mennyiségben gyülnek össze. Megfigyelhetünk csapatokat, melyek, ha nem is órákon, mégis számos percen át egymásután, sűrű mozgó tömeget alkotva szállnak vagy leereszkedve, a szó szoros értelmében néhány kilométernyi területet ellepnek. Az év többi részében a kacagó gerlét csak párban vagy kisebb családokban észleljük. Brehm az elejtettek begyében különféle magvakat talált.

    Hangja a gerle turbékolására emlékeztet, csakhogy rendszerint „hi-hi-hi-hi” szótagok kisérik, melyek kacagáshoz hasonlíthatók, ámbár ennél tompábban hangzanak.

    Északkelet-Afrikában a költés röviden az első esőzések megindulta előtt kezdődik. Ilyenkor a kacagó gerlék viselkedésükben alig különböznek más galamboktól. A hím fölmereszti hátán tollait, bókolgat, búg, „kacag”, hol egyik, hol másik lábán ugrál, hol meg felszökken egyszerre mindkét lábával, kidagasztva torkát stb., a tojó pedig igyekszik lehetőleg kedvében járni. A tojásokat csak nagy veszély idején hagyják ott, fiókáikat dédelgetik.

    A kacagó gerle könnyen megszokja a szűk kalitkát is s még a gerlénél is könnyebben tenyészthető, mellyel összepárosodik. König Warthausen szerint a fogságban is messzire elhordják a fészküktől a tojáshéjakat, akárcsak a szabadban. A hím a tojót reggel 10 és délután 2 és 3 óra között váltja fel rövid időre a kotlásban.

    Führernél a tojó fogságban az első tojást este 6 és 7 óra között rakta, a következő napon pihent, a harmadik nap délután 2 és 3 óra között tojta a második tojást s kotolni kezdett. Olykor a hím a tojóval egyidőben üli a tojásokat. A fiókák 14 nap mulva kelnek ki. Eleinte kevés fehéres pehelytoll takarja testüket, de már a harmadik napon tokosodnak és megnyílik szemük. Nyolc nap elteltével a fiókáknak már kemény magvakat hordanak szüleik, a 16. vagy 18. napon kirepülnek a fészekből, 4 hét multán maguk esznek; a 7. vagy 8. hét folyamán vedleni kezdenek. Ha sokat foglalkoznak velük, nagyon megszelidülnek, könnyen szoktathatók arra is, hogy ki-be repüljenek. A Trieszt melletti Miramárkastély szép kertjében sok kacagó gerle él szabadon, akárcsak a mi mezőtjáró házi galambjaink. Jó ápolás mellett 15-20 évig is elélnek kalitkában.

És egy videó a végére:

 

     Remélem másnak is megtetszett ez a kis gyönyörűség, nekem nagyon tetszik.

T-Duck

A bejegyzés trackback címe:

https://t-duck.blog.hu/api/trackback/id/tr251170269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása